Tehnička SEO analiza

Piše: Krešimir Kovač

Krešimir KovačTehnička SEO analiza je ono što je nekad bila srž on page SEO-a i najlakši je dio posla. Tehnička “ispeglanost” više nije toliko moćna kao nekad, ali je analiza ipak nužna jer je taj funkcionalni dio temelj svega. Ako nisu sve tehničke predispozicije uređene tada niti web stranica neće postići svoj cilj. Uzalud možete bildati stranicu sa sadržajem, ali ako je web stranica s tehničke strane blokirana sav posao vam je, možemo reći, uzaludan. Upravo je to razlog zbog kojeg je važna tehnička SEO analiza web stranice.

Tehnička SEO analiza obuhvaća sljedeće provjere:

 1. status servera i IP adrese
 2. geografska lokacija
 3. Multi-RBL/DNSBL
 4. WWW ili ne WWW, prateći “/” ili ne
 5. Brzina učitavanja stranice
 6. Testiranje koda
 7. Testiranje eksternih linkova
 8. ERROR 404 Stranica
 9. URL redirekcije
 10. Robots tag
 11. XML sitemap
 12. Description tag, Keyword tag
 13. Upotreba “H” tagova
 14. ALT tagovi
 15. Black hat tehnike
 16. Lokalizacija
 17. Strukturirani podaci i obogaćene kartice
 18. Dolazni linkovi
 19. Pogreške u indeksiranju
 20. Mobilna verzija portala
 21. Društvene mreže
 22. Sigurnosni problemi

Kada nam tehnička SEO analiza ukaže kakvo je stanje na web stranici i ima li problema, rješavamo ih prema prioritetima. Tehnička SEO analiza je temelj kako bi sadržaj na web stranici i sama web stranica zauzela svoje mjesto na tražilicama.

Tehnička SEO analiza web stranice samo je jedan od koraka u SEO optimizaciji. Saznajte sve i o ostalim koracima SEO optimizacije: Sadržajna SEO analiza web stranice, SEO optimizacija: Izrada plana što i kako dalje raditi, “Slobodouman” pristup u SEO optimizaciji i SEO optimizacija – nepredvidiv, ali odgovoran posao.